Општи услови за купување

Со посета или купување на интернет на tesa.com.mk, Вие се согласувате со Условите за купување наведени подолу. Ве молиме внимателно да ги прочитате и запознајте ги правилата што ги применуваме. tesa.com.mk го задржува правото да врши измени и дополнувања на овие Услови за купување без претходна најава.

Комуникација по електронски пат
Кога ќе ја посетите tesa.com или ни праќате е-пошта, комуницирате со нас по електронски пат. Со прифаќање на условите за купување, Вие се согласувате да комуницирате со нас по електронски пат. Нашата комуникација со Вас ќе биде преку е-пошта или известувања што ќе ги објавиме на оваа страница.

Изјава за приватност
Во името на интернет продавницата tesa.com се обврзуваме да ја заштитиме приватноста на сите наши клиенти. Ги собираме само неопходните, основни кориснички податоци и информации потребни за работење и информирање на корисниците во согласност со добрите деловни практики и со цел да обезбедиме квалитетна услуга. Ние им даваме на клиентите избор, вклучувајќи ја и можноста да решат дали сакаат или не да се бришат од мејлинг-листите за рекламни кампањи. Сите податоци за корисникот / купувачот се строго чувани и достапни само за вработените чии информации се неопходни за водење бизнис. Сите вработени во интернет-продавницата tesa.com.mk (и деловните партнери) се одговорни за почитување на принципите на заштита на приватноста.

Интелектуална сопственост
На содржината на екранот на овој сајт, како на пример сајт, дизајн елементи (копчиња, икони, итн), текстови, фотографии, логоа, аудио фајлови и софтвер се tesa.com.mk имот или на неговите добавувачи и не може да се користат без претходна согласност на tesa.com.mk. Ако сметате дека содржината на сајтот на tesa.com.mk е Ваш и е злоупотребен, Ве молиме контактирајте не за да се утврди интелектуалната сопственост. Сите информации достапни на веб-страницита се само информативни, не смеат да се користат за комерцијални цели, ниту да се дистрибуираат до трети лица.

Вашата сметка
Ако го користите tesa.com.mk, Вие сте одговорни за одржување и доверливост на Вашата сметка и лозинки кои сте ги внесле при регистрација на страницата. Со користење на страницата tesa.com.mk, Вие сте одговорни за сите активности што се одвиваат во Вашата сметка и со Вашата лозинка. Малолетниците можат да го користат tesa.com.mk со надзор на родители или старатели. tesa.com.mk го задржува правото да одбие да дава услуги, да ja раскине нарачката или да ја откаже нарачката ако утврди дека Условите за употреба се повредени. Вашите информации кои Ви се бараат во текот на регистрацијата на tesa.com.mk предвидени се да се користат за купување и продажба на производи и воспоставување на деловни контакти и нема да се користат за други цели, или да се доставуваат до трети страни.

Коментари, комуникација и други содржини што посетителите ги оставаат
Посетителите можат да коментираат за производи и да испраќаат е-пошта на tesa.com.mk. tesa.com.mk има право да не ги објави коментарите што се злонамерни, содржат непристојни изјави, шират омраза и на било кој начин да ги загрозуваат правата на другите. Таквите коментари ќе бидат отстранети без претходна најава. Лажно претставување и регистрација со туѓа е-поштенска адреса не е дозволено на tesa.com.mk. Против ваквите активности, tesa.com.mk може да поведе соодветни правни постапки.

Описи на производи
tesa.com.mk се стреми да ги опише сите производи што е можно попрецизно. Исто така, tesa.com.mk не гарантира дека сите наведени информации за производот се 100% точни, комплетни, сигурни и без грешки. Ако производот сте го купиле сe разликува од податоците наведени на сајтот, можете да го вратите во неупотребуванa состојба, со целосна документација кои доaѓаат со него, и ќе Ви ги вратиме парите.

Цена на производи
tesa.com.mk се обврзува да прифати било каква цена на која сте направиле нарачка, без оглед на тоа дали цената на производот се променила по креирањето на формуларот за нарачка. tesa.com.mk има право да ја откажете нарачката, со испраќање на е-мејл нотификација на потрошувачот ако постои сериозна грешка при утврдувањето на цените на сајтот, на пример. Наместо 10.000, цената е 100 денари и слично.

Работно време
Онлајн продавница tesa.com.mk работи од 00-24ч, 7 дена во неделата. Во случај на технички проблеми или при редовно одржување, локацијата може да биде привремено недостапна, за што ќе бидете правовремено известени.

Промена (ажурирање) на податоците на страницата
tesa.com.mk го задржува правото да направи промени во секое време, без претходна најава, да ги промени информациите прикажани на било кој дел на страницата. Посетителите на tesa.com.mk немаат право да ги менуваат условите за користење унилатерално, и секоја промена е неважечка, освен ако двете страни не се согласат во писмена форма.

Друго

Делумна или целосна неприменливост и незаконитост на одредена одредба од овие Услови за Купување, не влијае врз валидноста на останатите одредби ќе останат во сила во целина. Неприменлива или незаконска одредба ќе биде заменета со друга соодветна одредба. Вие се согласувате дека вашите права и обврски во рамките на овие Услови за Купување не може да се пренесат на трети лица без претходна писмена дозвола tesa.com.mk.

Услови за купување во онлајн продавница tesa.com.mk
Деталните Услови за Купување се наведени во следниот текст. Ве молиме да се запознаете со нив пред да направите купување:

I Нарачување
За да нарачате производи од онлајн продавницата tesa.com.mk, треба да ги следите следниве чекори:
1. Регистрација
2. Пронајдете го производот што сакате да го купите
3. Преглед на корпата
4. Внесување на клиентот и местото на испорака
5. Начин на испорака
6. Избор на метод на плаќање
7. Прегледајте и проверете ја книгата за нарачки

1. Регистрација
Регистрацијата се врши само еднаш и секој следен пат кога ќе ја посетите tesa.com.mk, системот автоматски ќе ве идентификува. Регистрацијата се врши со избирање на опцијата “Креирај Профил”. Ќе треба да ја одредите Вашата е-адреса, по што ќе Ви се испрати автоматска порака за потврда на Вашата регистрација. Следно, внесете ги корисничкото име и лозинката на прикажаната страница и потврдете го записот со кликнување на соодветното копче. Ќе се отвори почетната страница на сајтот, како потврда за успешна регистрација ќе се прикаже вашето име на врвот на секоја страница на сајтот.
Ако сакате, можете да се одјавите од страницата во секое време со избирање на опцијата “Одјавете се“. Можете повторно да се пријавите на страницата со избирање на опцијата “Login” која се наоѓа во менито Моја сметка со наведување на Вашата е-адреса и Вашата лозинка.
Забелешка: Како што е вообичаено на сите интернет-страници за регистрација, неопходно е вашиот интернет прелистувач да поддржува колачиња. Колачињата се стандардно вклучени во повеќето програми за прелистување на интернет.

Ве молиме, при прегледот на Вашата е-пошта, доколку не ги пронајдете нашите пораки во Inbox , да ги прегледате и Spam пораките бидејќи Вашиот е-пошта клиент може да ги означи како спам пораки.

2. Пронајдете ги производите што сакате да ги купите
Производите се организирани по категории што можете да ги видите како каталог. Кога ќе го пронајдете производот што сакате да го нарачате, одберете го копчето “Додади во кошничка“. Го ставате овој производ во кошничката (исто како во класичната продавница). Следно, можете слободно да продолжите да пребарувате друг производ и можете да додадете повеќе производи во кошничката.

3. Кошничка
Кога ќе завршите со ставање на производот или производите во кошничката и сакате да ги нарачате, изберете ја опцијата “ВИДИ КОРПА“. На страната на кошничката се прикажани сите производи што ги ставате во неа. Во кошничката, можете да наведете колку парчиња сакате да нарачате од производот или ако го промените Вашето мислење за некој од нив, ќе го ослободите производ од кошничката.
Кошничката е почетна точка за креирање книга за нарачки. Ако сте задоволни со содржината на вашата кошница, одете на следниот чекор.

4. Внесување на клиентот и местото на испорака
Во овој чекор, треба да обезбедите информации за клиентот и адресата каде е потребно да се испрати пакетот. Информациите за корисниците се информациите кои ќе бидат наведени на фактурата која ќе биде испратена со пратката. Ако купувате како физичко лице, ве молиме наведете ги податоците од личната карта.
Податоците за испорака се податоци каде сакате да ја пратите пратката. Ве молиме доставете ги сите детали колку што е можно попрецизно за куририте кои ги доставуваат предметите полесно да се најдат. Во случај на погрешно внесени податоци, може да резултира со враќање на Вашата пратка и забавување на пратките.

5. Начин на испорака
Напред ќе бидат прикажани на начинот на кој пратката ќе бидат доставени (испорака на услуги, бесплатна испорака, итн.)

6. Избор на метод на плаќање
Во овој чекор, треба да одберете како сакате да платите за нарачани производи. tesa.com.mk ги поддржува следниве начини на плаќање:
– потврда на броевите на поштата или поштата
– е-банкарство (во моментов не е достапно, работиме на активирање на оваа услуга)
– налог за пренос (за правни лица) (во моментов не е достапно, работиме на активирање на оваа услуга)
– платежна картичка за Visa, MasterCard и Maestro (плаќање преку интернет) (во моментов не е достапно, работиме на активирање на оваа услуга)
– плаќање со испорака (за одредени производи од понудата) (во моментов само оваа услуга е достапна).

7. Прегледајте и проверете ја книгата за нарачки
Притиснете на копчето ПРОДОЛЖИ КОН НАПЛАТА. Конечно, пред да ја потврдите нарачката, може да ги прегледате уште еднаш сите детали: што сте нарачале, информации за нарачувањето, адресата за испорачување, кога ќе биде доставена, која е цената на испораката, колкава е вкупната цена, итн .
Ако се согласувате со нарачката, изберете ја опцијата “НАПРАВИ НАРАЧКА” со која е креирана нарачката. Автоматски со потврдата за нарачката на Вашата е-поштата со која сте регистрирани, ќе Ви биде испратен преглед на формуларот за нарачка и инструкции за плаќање.

II Следење на статусот на нарачката на страницата “НАРАЧКИ”
Страницата “Мој Профил” Ви е достапна по успешната регистрација. Таа е видлива само за Вас, и можете да ги ажурирате Вашите податоци за регистрацијата на неа и да го следите статусот на вашите нарачки. Откако ќе се креира, формуларот за нарачка ќе се појави на страната “Мој Профил” под име “Нарачки“. Овде можете повторно да ги погледнете сите детали од книгата за нарачки и да ја прегледате нарачката или да ја откажете истата во рок од 24 часа. Ние ги испраќаме нарачките 24 часа по приемот на истата затоа што Ви оставаме доволно време да ја откажете нарачката доколку во меѓувреме сте се предомислиле. Исто така, на истата страница, може да се следите состојбата на вашите нарачки, на пр. “Нарачката #број на Вашата нарачка (пр.1444) е направена на март 5, 2019 и моментално е Се процесира.“, штом ќе помине рокот за Откажување (CANCEL) – 24 часа, ние ќе пристапиме кон пакување и испраќање на Вашата пратка и статусот на Вашата нарачка ќе се промени во “На чекање“. Во времето на поднесувањето на курирска служба пратка за испорака, статусот на испораката ќе биде преименуван во “Се чека наплата“. Тоа значи дека вашиот следен курир ќе донесе пратка. На крајот од пратката, статусот ќе стане “Завршено“. Ова значи дека курирот ја доставил Вашата пратка и курирот ја примил Вашата уплата за нарачката. Исто така, сите промени во статусот на нарачката се проследени со е-мејл известувања што ќе ги испратиме до е-мејл адресата што ја оставивте при регистрацијата.

Ве молиме, при прегледот на Вашата е-пошта, доколку не ги пронајдете нашите пораки во Inbox , да ги прегледате и Spam пораките бидејќи Вашиот е-пошта клиент може да ги означи како спам пораки. Истото Важи и при креирање на нова корисничка сметка на нашиот сајт.

III ПЛАЌАЊЕ
tesa.com.mk ги поддржува следниве начини на плаќање:
– Плаќање при прием на пратката
Плаќањето со помош на плаќање при прием на пратката подразбира плаќање на износот за нарачка на курирот кога нарачката е преземена. Плаќањето се врши исклучиво во готовина.

IV ИСПОРАКА
Испораката на нарачани производи од нарачката се врши 24 часа по приемот на Вашата нарачка поради рокот кој од 24 часа кој Ви остава можност да ја откажете својата нарачка. Превозот се врши со курирска служба и е возможен само на територијата на Македонија. Трошоците за испорака се наплаќаат одделно и зависат од тежината на пакетот, а не од местото на испорака. Цената за испорака е прикажана на последната страница од процесот на нарачување. Вие ги плаќате трошоците за превозот заедно со производите. Во случај на плаќање при прием на пратката, ќе направите исплата за нарачката кога ќе ја преземете испораката.
Ние практикуваме испораката да може да биде извршена што побрзо, при поднесување на Вашата пратка на курирската служба, ние ќе Ви  испратиме е-мејл нотификација со која ќе потврдиме дека нарачката е испратена. Ова значи дека курирот со пратката ќе биде следниот ден на вашата адреса.

V РЕКЛАМАЦИИ
Во случај да имате било какви поплаки за производот или нашата услуга, Ве молиме слободно контактирајте со нас. Бидете сигурни дека сме подготвени и способни да ја решиме секоја ситуација што се појавува.
Производите што доаѓаат во директен контакт со интимни делови на телото не се предмет на рекламација.

VI ВРАЌАЊЕ НА ПАРИ
Повратот се врши исклучиво на тековната сметка на купувачот, а плаќањето во готово не е можно.

Еднострано завршување
Купувачот има право да го раскине договорот еднострано во рок од 7 дена од денот на склучувањето на договорот за купопродажба. Со еднострано раскинување, купувачот се ослободува од сите договорни обврски, освен директните трошоци за враќање на стоката. Купувачот го губи правото еднострано да го раскине договорот за купопродажба ако рокот за раскинување е поминат.

VII ВРАЌАЊЕ НА КУПЕНИТЕ ПРОИЗВОДИ
Трошоците за враќање на стоката и парите ги сноси купувачот, освен во случаи кога клиентот добил неисправни или погрешни артикли.

Трошоците за испраќање на стоката или нивна замена се на товар на купувачот.

ОБАВЕЗНО ПРОВЕРЕТЕ ЈА СОДРЖИНАТА НА ПАКЕТОТ ШТОМ ЌЕ ГО ПРЕВЗЕМЕТЕ ОД КУРИРСКАТА СЛУЖБА И ВЕДНАШ ПРИЈАВЕТЕ ГИ ЕВЕНТУАЛНИТЕ НЕДОСТАТОЦИ!

Во некои случаеви кога недостасува некој артикал или не сте го добиле соодветниот производ, веднаш по приемот на пратката побарајте на 042 333 003 и пријавете го недостатокот

Кога ја враќате стоката должни сте да ја вратите во исправна и неупотребувана состојба и во неоштетено оригинално пакување. Во спротивно, нема да го добиеме пакетот и не ќе можеме да Ви ги вратиме парите или да Ви го замениме прозводот.